Subscribe News Feed Subscribe Comments

salam aidilfitri 2009

setiap kali hari raya, isi rumah aku mesti tak dapat tidur. bukan sebab tak sabar nak sambut 1 syawal tapi kene siapkan kerja2 kemas rumah. selalunya kiteorang akan start kemas dari luar rumah sampai ke dalam bilik. sebab tu ambik masa yang lama kalau mengemas bila time raya.

sesetengah orang tak berapa suka kalau mengemas last minute, tapi bagi kiteorang part last minute di malam raya is the best time untuk kemas. sambil2 kemas kiteorang akan pasang lagu raya. memang rasa meriah sakan.

ermm..by the way sempena hari raya ni aku nak minta maaf kepada semua pembaca blog aku, followers, kawan2 blogger dan sesiapa ang berkaitan dengan blog aku sekiranya penulisan aku di blog ni ada mengguris hati kamu semua.

selamat hari raya aidilfitri!

ucapan selamat hari raya

aku ingat lagi masa zaman sekolah dulu-dulu, masuk je bulan puasa dah sibuk2 cari kad raya. sekali beli bukan satu dua tapi banyak keping. untuk cikgu saje dah berapa keping tu tak termasuk member sekelas lagi. membeli kad raya salah satu aktiviti wajib time sekolah dulu. duit belanja sekolah memang dah simpan awal2 sebab nak shopping kad raya.

lepas beli kad raya sibuk pula minta alamat member2. konon nak bagi by pos la tapi last-last by hand juga. yela, sebab budget untuk beli setem dah habiskan untuk kad raya. kalau tulis dalam kad raya tak sah kalau tak tanya berapa pasang baju raya, kuih berapa jenis, balik kampung ke tak dan macam2 soalan pasal raya. untuk memebr2 baik, aku letakkan syiling lima puluh sen dengan seletape kononnya duit raya. dan si kawan tu mesti balas kad raya sekali dengan duit raya.

since aku dah besar sekarang ni, tradisi membeli dan menghantar kad raya sudah lama ditinggalkan. yang ada just ucapan raya. itu pun through sms je pada malam raya. masa malam raya handphone memang tak berenti bunyi dengan mesej. kadang-kadang line pon busy pada malam raya.

bila semua orang dah pandai main internet, kad raya versi elektronik pula wujud. dalam fb,fs,ms,ym,blog dll dah jadi tempat untuk ucap selamat hari raya. aku pon suka juga cara ni sebab ni cara yang paling jimat nak bagi ucapan. dan aku juga banyak terima ucapan raya kat internet ni.



kad raya dari blogger farieyna

cakap-cakap lailatul qadr

banyak cakap2 yang aku dengar pasal malam lailatul qadr. pensyarah aku pon ade juga sebut pasal malam tu akan berlaku pada malam 27 ramadhan (malam tadi). tadi aku ada surfing pasal lailatul qadr ni. ada pendapat mengatakan malam tu dah lepas. ia berlaku pada malam 23. sejauh mana kesahihan antara dua pendapat ini aku tak tahu.

dan ada satu artikel aku baru jumpa pasal kejadian malam lailatul qadr. ia berkenaan 'tips' untuk mencari malam tersebut.

antara isi2 artikel tersebut..

petua oleh imam ghazali dan lain-lain ulama’ untuk cari mencari malam lailatul qadar jika awal ramadhan jatuh pada hari:

i) ahad atau rabu – malam qadar dijangka berlaku pada malam 29 ramadhan

ii) isnin - malam qadar dijangka berlaku pada malam 21 ramadhan

iii) selasa atau jumaat - malam qadar dijangka berlaku pada malam 27 ramadhan

iv) khamis- malam qadar dijangka berlaku pada malam 25 ramadhan

v) sabtu - malam qadar dijangka berlaku pada malam 23 ramadhan

dan ianya telah diakui sendiri oleh sheikh abu hassan, since beliau start baligh, beliau sentiasa dapat menghidupkan lailatul qadar pada malam yang tepat mengikut petua diatas

pada aku hanya siapa yang beruntung saja dapat jumpa malam lailatul qadr. aku pon masih mencari malam yang menjanjikan pahala yang berlipat ganda. sama2 kita mencari nya

situasi sebelum balik kampung

1.
semalam aku tak boleh tidur lagi. panjat katil dah awal tapi mata ni still tak mahu lelap. pusing kanan, pusing kiri, meniarap, melentang dan macam2 aksi tidur aku dah buat untuk lelapkan mata.

pasang yasin through handphone pon susah nak lelap. selalu nya kalo aku pasang zikir or yasin, tak sampai separuh dah lelap. pelik betul mata semalam. nasib baik pukul 4 pagi si mata mengalah. lelap jugak akhirnya.

perasaan nak balik kampung. biasalah. semua benda tak jadi.

2.
seminggu dua ni perasaan malas makin menjadi2. buat benda semua malas. body ngan otak ni nak rilek je keje.

dan hari ni si malas aku menjadi lagi. ponteng kelas dr.N pukul 10 pg tadi tanpa rasa bersalah even kuota absent aku dah nak sampai tahap maximum. housemate pergi kelas, aku sambung tido balik. apenakbuatbilemalassukadekataku.

3.
aku tengok member2 aku rajin je buat assignment. aku pulak duk ngadap laptop je rajin. assignment bertimbun tapi boleh rilek + cool je duk surfing.hehe..

bukak cuti raya ni kene hantar report ib. tapi report tak jalan 1 lagi. kes law untuk presentation langsung tak sentuh. assignment project mpp tak cari lagi bahan. awal october ade test law ngan taxation. keje banyak tapi tak de perasaan nak buat..

4.
selalu nya b4 bukak puasa, pukul 5 dah start masak. tapi sekarang kul 6.30 baru gedek2 nak masuk dapur.

tak de mood langsung nak masak. nak kuar gi beli kat bazar lagi la malasnye.



setelah dikaji, perasaan2 kat atas ni tak akan berpanjangan. lepas balik raya ni ok la kot. :)
....kene ok la sebab lepas raya ni nak buat open house kat umah sewa pulak!

drama teaser

take care of the young lady drama teaser


video

drama baru

dah lama aku tak post kat blog ni. menyepi tuk seketika. beramal dlm bulan puasa..hik2
tinggal seminggu lagi nak raye tp keje skolah bertimbun. sakit pale eden..

baru ni tengok2 drama korea kat mysoju. tengah2 cari jupe la satu drama ni ' take care of the young lady'. tgk sinopsis dengan pelakon memang best. jadi ape lagi, layannnn jela....



 
TNB | Distributed by Deluxe Templates