Subscribe News Feed Subscribe Comments

april fool

bile masuk je 1 april, mesti ramai yang dah bersiap sedia nk sambut april fool.aku pon ade jujak pengalaman dikenakan n mengenakan april foll. tp yang best nye sape2 yang kene april fool tu mmg xleh nak marah.
maybe ramai yg still x tahu ape yg tersirat dgn ari april fool.sbenarnye time ni lah umat2 islam diperbodohkan oleh tentera spain (yg sbnr nye bodoh).

Perayaan April Fool’s Day dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapakberkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di pelabuhan.Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang di maksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.
Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar.Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarahyang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia. Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool’s Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.:.moral=jgn la smbut april fool sbb jgn kite di perbodohkan untk kali ke2

source:sufian hilmi

0 0comments:

 
TNB | Distributed by Deluxe Templates